Έχετε απορίες;
Παρακάτω δίνουμε απάντηση σε καίριες ερωτήσεις που σας αφορούν!
Θα χαρούμε πολύ να μας καλέσετε και να επιφέρουμε λύσε σε ηλεκτρολογικό πρόβλημα που σας απασχολεί!
Ανεξαρτήτως αν ένα κλιματιστικό έχει δουλέψει λίγο ή πολύ, η συντήρησή του πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε μία φορά τον χρόνο, κάθε χρόνο. Πολλές φορές δε μας προειδοποιεί πότε πρέπει να το συντηρήσουμε επειδή ένα air condition συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.
Η κατανάλωση του ρεύματος όμως, μπορεί να είναι μεγαλύτερη έως και 25% περισσότερο από την κανονική.
Αν όταν λειτουργεί το κλιματιστικό σας, καταλαβαίνετε ότι η απόδοσή του είναι μειωμένη ή νιώθετε ελαφρύ τσούξιμο στα μάτια ή αν βγαίνει κάποια δυσάρεστη οσμή από αυτό, τότε έχετε ήδη αργήσει!
Θα πρέπει η συντήρηση να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα, και μέχρι τότε κρατήστε το κλιματιστικό σας κλειστό.
Είναι πολλοί αυτοί (κυρίως ιδιώτες), που νομίζουν ότι η συντήρηση ενός κλιματιστικού από κάποιον ”ειδικό” πραγματοποιείται με έναν απλό ψεκασμό (που συνήθως κοστίζει γύρω στα 20 ευρώ). Αυτό είναι λάθος!
Δε γίνεται πραγματική απολύμανση, και παραμένουν οι διάφορες μολυσματικές εστίες, οι δυσάρεστες οσμές, και φυσικά δε γίνεται κανένας έλεγχος στη λειτουργία της συσκευής, αλλά και στην ποσότητα του FREON.
Πολλές φορές δε, χρησιμοποιούνται αμφιβόλου ποιότητας χημικά προϊόντα με αποτέλεσμα όχι μονό να μην επιτυγχάνεται η συντήρηση του κλιματιστικού, αλλά και να έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα αλλεργιών.
Χρησιμοποιούμε πιστοποιημένα με ISO χημικά μέσα κατά τη συντήρηση, για την απομάκρυνση βακτηριδίων και ιών, που προκαλούν οσμές, μύκητες, μούχλα κλπ από την επιφάνεια του στοιχείου του κλιματιστικού, καθώς και από την λεκάνη απόσταξης του νερού, και το υπόλοιπο αποχετευτικό του σύστημα.
Με αυτόν τον χημικό καθαρισμό, εμποδίζεται επίσης η ανάπτυξη μικροβίων που ευθύνονται για το σταφυλόκοκκο, τη νόσο της λεγεώνας, την τυφοειδή σαλμονέλα, τον ιό της γρίπης Α2 (γρίπη του Χόνγκ Κόνγκ), αλλά και τον ιό του απλού έρπητα.
Καθαρισμός όλου του αποχετευτικού συστήματος με χημικά μέσα πιστοποιημένα με ISO, και απόφραξη από τυχόν βούλωμα (που θα είχε ως συνέπεια να τρέχουν νερά μέσα στο δωμάτιο).
Καθαρισμός της εσωτερικής κοιλότητας της μονάδας.
Καθαρισμός της φτερωτής του ανεμιστήρα, εάν κρίνεται απαραίτητο.
Καθαρισμός ολόκληρου του πλαστικού περιβλήματος της εσωτερικής μονάδας και των φίλτρων με ψεκασμό.
Έλεγχος και μέτρηση της απόδοσης του κλιματιστικού.
Έλεγχος της ποσότητας του FREON.
Πλήρωση με FREON, αν κρίνεται απαραίτητο.
Έλεγχος καλωδίων και αποκατάσταση τυχόν θορύβων που οφείλονται σε συντονισμό.
Ψεκασμός και καθαρισμός της εξωτερικής μονάδας.
*Οι εργασίες συντήρησης διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τύπο των μονάδων (οικιακού ή επαγγελματικού τύπου και VRV).
**Όλα τα χημικά μέσα που χρησιμοποιούνται είναι πιστοποιημένα με ISO, είναι υποαλλεργικά και άοσμα.
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, είναι αυτό της ασφάλειας από ηλεκτροπληξία.
Είναι γενικά αποδεκτό, ότι το ρεύμα γίνεται επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, όταν η τιμή της έντασής του είναι πάνω από 50mA.
Ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή του κινδύνου είναι η εγκατάσταση ενός τουλάχιστον αντιηλεκτροπληξιακού ρελέ στην είσοδο της εκάστοτε ηλεκτρικής εγκατάστασης.
Ο Διακόπτης Διαρροής Έντασης (Δ.Δ.Ε. στα 30mA) ή ηλεκτρονόμος (ρελέ) ασφαλείας, ή απλά ρελέ όπως λέγεται στην καθομιλουμένη, εγκαθίσταται στον γενικό πίνακα μιας οικίας, πριν από οποιαδήποτε κατανάλωση, μερική ασφάλεια, αμέσως μετά από τον γενικό διακόπτη ή την γενική ασφάλεια.
Στη χώρα μας η ύπαρξή του είναι υποχρεωτική εδώ και χρόνια με προεδρικό διάταγμα.
Η λειτουργία του αντιηλεκτροπληξιακού ρελέ βασίζεται στον λεγόμενο διαφορικό μετασχηματιστή. Το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται στον διαφορικό μετασχηματιστή από τον κάθε αγωγό της παροχής, τρεις φάσεις και ουδέτερος για τριφασική παροχή ή μια φάση και ουδέτερος για μονοφασική παροχή, είναι μηδενικό αν δεν υπάρχει διαρροή στην εγκατάσταση.
Αν υπάρχει διαρροή ρεύματος, πάνω από 30 χιλιοστά του αμπέρ (30mA), τότε ενεργοποιείται ο μηχανισμός του ρελέ, στην ουσία ένας ηλεκτρομαγνήτης, από το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται σε αυτόν, κόβοντας το ρεύμα σε όλα τα στοιχεία που ακολουθούν το ρελέ, δηλαδή σε όλη την ηλεκτρική εγκατάσταση, σε χρόνο μικρότερο από 30 χιλιοστά του δευτερολέπτου.